Om een woning te kopen, sluit de gemiddelde Nederlander een hypotheek af. Hiervoor richt jij je tot een geldverstrekker. Samen met de geldverstrekker maak je afspraken met betrekking tot de lening. Zo spreek je een looptijd af, stel je de rente vast en bepaal je hoeveel je maandelijks aflost. Veel mensen laten hun hypotheek de gehele looptijd bij dezelfde geldverstrekker staan. Toch zien we steeds vaker dat mensen hun hypotheek oversluiten naar een andere bank. Menig Nederlander heeft echter geen idee wat oversluiten precies is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in de onderstaande tekst namelijk wat het oversluiten van je hypotheek precies inhoudt.
Een nieuwe hypotheek afsluiten
Wanneer je ervoor kiest om jouw hypotheek over te sluiten, sluit je in principe een nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Het geld van deze nieuwe hypotheek gebruik je vervolgens om de eerste hypotheek af te lossen. Indien je jouw hypotheek eerder aflost dan afgesproken, kan de hypotheekverstrekker jou een boete opleggen. Dit weerhoudt jou er mogelijk van om jouw hypotheek over te sluiten. Ondanks deze boete kan oversluiten alsnog interessant zijn. Je bent namelijk vrij om een hypotheekverstrekker te kiezen voor jouw nieuwe hypotheek. Mogelijk zijn de voorwaarden bij deze nieuwe geldverstrekker wel een stuk interessanter. Daarnaast betaal je bij de nieuwe hypotheekverstrekker misschien wel minder rente, waardoor geld lenen goedkoper wordt.
Voordelen van oversluiten
Het grootste nadeel van een hypotheek oversluiten is dat je meestal een boete moet betalen. Laat je hierdoor niet weerhouden om de lening over te sluiten. Waarom niet? Omdat je meer kunt besparen met oversluiten dan de boete jou kost. Heb jij een hypotheek afgesloten in een periode waarin de hypotheekrente hoog was? Dan sluit je jou hypotheek over naar een hypotheekverstrekker met een lagere rente. Je betaalt hierdoor minder voor de lening. Het verschil kan dusdanig groot zijn dat je de boete hiervan kunt betalen. Een andere reden voor oversluiten kan zijn dat de voorwaarden van de hypotheek bij een andere geldverstrekker gunstiger zijn.
Wanneer sluit je een hypotheek over?
Een hypotheek oversluiten is niet iets wat je maar zo doet. Veel mensen vinden het dan ook lastig om te bepalen of dit iets voor hen is en wanneer zij dit doen. Het merendeel laat zich afschrikken door de (hoge) boete. Zoals we hierboven al aangaven, kun je deze kosten soms makkelijk terugverdienen met oversluiten. Weet je niet goed wat je moet doen? Kies dan voor hypotheekadvies Purmerend. Jij laat je in dat geval informeren over het oversluiten van een hypotheek. Een specialist kijkt samen met jou naar je persoonlijke situatie. Er wordt een blik geworpen op de huidige hypotheek, waardoor direct duidelijk wordt of oversluiten financieel interessant is. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of een hypotheek oversluiten in jouw situatie verstandig is of niet.